Budova v centre Považskej Bystrice je stále prázdna a chátra

17.04.2013 Považská Bystrica

Považská Bystrica (TASR) – Administratívna budova bývalého socialistického koncernu Závody valivých ložísk (ZVL) v centre Považskej Bystrice je už niekoľko rokov prázdna, chátra a jej budúcnosť je otázna. Po privatizácii v 90. rokoch niekoľkokrát zmenila majiteľa. Súčasný majiteľ, ktorý chcel budovu zrekonštruovať a priestory prenajať, nemá zabezpečenú jej naplnenosť, a tak nemôže dostať od banky úver. Ako povedala prednostka Mestského úradu v Považskej Bystrici Tatiana Kozárová, stavebný úrad vydal v roku 2011 stavebné povolenie na zmenu dokončenej stavby, platnosť nadobudlo v júli 2011. "Investor do dnešného dňa so stavbou nezačal, hoci zverejnil pútač, že stavbu dokončí na jar 2013. Nemáme žiadne informácie, že by so stavbou začínal. Dispozičné riešenie má byť také, že na prvých dvoch podlažiach majú byť obchody a služby, na treťom podlaží sú priestory pre kaviarne a reštaurácie s terasami, ostatných osem podlaží má slúžiť na administratívne účely," doplnila Kozárová.

Budovu plánovali prenajať strategickému partnerovi
Podľa konateľa spoločnosti Slovunit Michala Borguľu budovu kúpili asi pred štyrmi rokmi a plánovali ju prenajať strategickému partnerovi. Ten však podľa neho od projektu odstúpil, a tak hľadali náhradné riešenie a budovu chceli zaplniť drobnými klientmi z Považskej Bystrice a okolia. "Realitný trh v tomto meste sa za posledný rok - dva tak zmenil, že podľa našich prieskumov je tu 40 až 50 percent plôch neprenajatých. Vzhľadom na to, že sme spoločnosť, ktorá je financovaná bankou, potrebujeme mať zazmluvnenosť, aby sme dostali peniaze z banky," povedal Borguľa s tým, že banka požaduje 70- až 80-percentnú zazmluvnenosť, reálne však momentálne nedokážu banke predložiť ani desaťpercentnú.
Ako dodal, budovu kúpili za 700.000 eur a neuvažujú o jej predaji. Projektu, do ktorého investovali ďalších 100.000 eur, veria a dokážu ju za dva milióny eur prerobiť na špičkové priestory. "Podnikatelia by možno aj mali záujem o takéto priestory, ale terajší prenajímatelia im tak znížili ceny, že pre nich nemá ekonomický zmysel, aby sa sťahovali do iných priestorov. Preto nemáme klientov. Ak by sme začali v lete, rekonštrukciu dokončíme za sedem až osem mesiacov. Už máme vybranú aj stavebnú firmu, ktorá to urobí," uzavrel Borguľa.
 

Vyberte región